Články

No...těžce. Když se řekne ocelové lano, tak to moc pohodlně nezní. Ale u nás máme i pár takových nadšenců, kteří pro turecký sed udělají první poslední a vyzkoušeli to. Co na to říkali?

 Popsali to jednoduše "High risk, high reward". Naši lidi se totiž nebojí ničeho a pud sebezáchovy jim nic neříká, takže se pustili přímo do nejvyšší úrovně a nechali si napnout lana nad zemí. Kdo potřebuje trénink žejo. Nepouštěli se sice do akrobatických triků jako provazochodci mezi mrakodrapy, ale i tak šlo o úctihodný výkon. Stačí totiž jeden špatný pohyb a valíte se na zemi. A připádu se nohyz tureckého sedu rozplétají docela těžce, takže šance, že dopadnete tak, abyste si neublížili, je zhruba 1:14 000 000. Samozřejmě pády byly a bylo jich dost. Pro přihlížející velká sranda, pro testovací subjekty tolik ne. Ale vydrželi. A mají pro vás několik tipů, pokud se turecký sed na ocelovém laně taky rozhodnete vyzkoušet.

1. Zvažte druh lana

Ocelové lano můžete sehnat v třech verzích, které se liší stavbou a vlastnostmi.

Tvrdé ocelové lano: Z jednoho svazku a 19 lanových žil. Ze všech druhů je nejméně tvarovatelné a ohebné, takže se pod vaší vahou nijak nepohne. Na sezeníasi nejlepší varianta
Středně měkké ocelové lano: Ze 7 svazků, z nichž každý má 7 žil. Je sice o něco pohodlnější, ale více reaguje na zatížení, což může způsobit lehkou ztrátu rovnováhy
Měkké ocelové lano: Má 7 svazku, kde každý má 19 žil. Na turecký sed se hodí nejméně, protože zatěžující váha na něj má docela velký vliv a co jsme slyšeli, tak i profesionální akrobati s ním mívají problém.

2. Potrénujte rovnováhu

Neriskujte, prosím, Testovací subjekty přišly další den do práce tak domlácení, že jsme je museli poslat domů odpočívat, tentokrát už na zemi. Začněte s balancováním na laně na zemi a postupně úroveň zvyšujte.

3. Odebírejte lana od jednoho výrobce

Když si zvyknete na balancování na jednom druhu lana, budete mít problém přejít k dalšímu, protože je prostě trošičku jiné. My jsme turecký sed na ocelovém laně zkoušeli na lanech od firmy ELIS, která nabízí nejen různé tvrdosti lan, ale i dělení podle dalších specifikací. Vyberete si tak přesně podle vašich požadavků.

Pokud se rozhodnete turecký sed na ocelovém laně yzkoušet, určitě nám to natočte, nebo vyfoťte. Možná párkrát spadnete, ale až se vám turecký sed podaří udržet, budete z toho mít skvělý pocit.