Články

Zpomalovací prahy a polštáře můžou při běžném používání pomáhat s kontrolou dopravy při opravě silnic, můžou složit pro zpomalování aut v blízkosti škol a dalších míst, kde se často vyskytují děti a celkově zlepšují život chodcům. Řidičům už to tak růžové přijít nemusí. My tu ale nejsme od toho, abysme řešili jejich dopravní využití. My odpovídáme na otázku: "Můžu na tom udělat turecký sed?"

 A naše odpověď zní: Jasně, proč ne. Zpomalovací prahy se většinou vyrábí pro snížení rychlosti na požadované hodnoty. Nejčastěji 10 km/h, 20 km/h a 30 km/h. Tím, že nutí přijíždějící auta zpomalit, vám nechávají dostatek prostoru na to, abyste se stihli zvednout a vozidlu bezpečně uhnout. Hlavně, pokud sedíte na úplném kraji silnice, kde vás mohou auta objet a vy se se zvedáním obtěžovat nemusíte.

Nejběžnějším řešením pro kontrolu dopravy bývají právě zpomalovací prahy. Podlouhlé, většinou černožluté prvky, které jsou roztažené přes celou šířku silnice a tím kontrolují provoz v obou směrech. Objevují se také zpomalovací polštáře, což jsou kolečka, která netvoří jednotný pás, jsou mezi nimi mezery. Vytvoří tak více nerovností, čímž přinutí řidiče zpomalit na delší dobu.

Polštáře jsou také skvělou volbou pro turecký sed. Hlavně pokud je pro vás turecký sed společenskou aktivitou a zároveň máte rádi určitý osobní prostor. Oddělené "sedačky" zajistí to, se s ostatními nemusíte mačkat na jednom velkém objektu. Nerovný tvar polštáře vám umožní trénovat rovnováhu a zároveň posilovat svaly, které s udržením rovnováhy pomáhají. 

VAROVÁNÍ:

Pokud se rozhodnete turecký sed na zpomalovacím prahu nebo polštáři vyzkoušet, myslete hlavně na bezpečí. Seďte co nejvíce u kraje silnice a vyberte si oblast, kde jezdí minimum aut. Neseďte hned u zatáček, nebo tam, kde je špatná viditelnost. Když nad tím tak přemýšlím, nedělejte to vůbec. Aspoň ne přímo na silnici. Zkuste raději kontaktovat přímo výrobce zpomalovacích materiálů a vyzkoušet si turecký sed v bezpečném prostředí.