Články

Opravdoví profesionálové v tureckém sedu pořádně přemýšlí nad tím na jaký povrch zrovna sedají. Každý má jiné vlasnosti, na které je třeba v celem procesu sezení myslet. Jak jsou na tom epoxidové nátěry?

 Vlastnosti epoxidového nátěru jsou teoreticky jako stvořené pro to, aby se na něm (i hromadně) sedělo. Podlahy natřené epoxidem jsou totiž vhodné pro prostory s nízkým zatížením, jako například chůze, občasný průjzed lehkého auta, nebo v našem případě sezení. Je velmi odolná proti chemickým vlivům, hygienicky nezávadná a udržování pořádku je taky jednoduché. Pokud jste člověk, který vyžaduje perfektní sladění barev pro to, aby si turecký sed užil na 100%, můžete si vybrat barvu podle vzorníku RAL. Epoxidový nátěr často slouží jako prostředek k podlahovému značení, takže pokud budete chtít, můžete si v místnosti přesně vyznačit místa na sezení
Zatím to zní jako ideální řešení pro podlahu, ale epoxidový nátěr přichází také s několika nevýhodami. Je hodně tenký (do 1mm), takže pokud žijete ve staré neudržované garáží a před nanesením podlahy povrch nevyhladíte, budete mít po chvilce sezení pořádné otlačeniny. V tomto případě budete muset investovat do vyhlazení nerovností, abyste se otlačeninám vyhnuli. Samotný nátěr vás ale nezruinuje. Firma JA Clean nabízí 1m² epoxidového nátěru už za 280 Kč.

Tak si to shrneme. Je epoxidový nátěr ten pravý povrch pro praktikování tureckého sedu? Pokud máte rovný základní povrch, tak na omezenou dobu určitě ano. Pokud se rozhodnete sedět delší dobu (jakože určitě ano), doporučujeme použít podložku.